MENU

Logo vektorformaadis, mis see on ja kus seda vaja?

0
13505
0
Kõige lihtsamalt öeldes on vektor logo Sinu firma logo väga kvaliteetsel kujul.  Salvestatud näiteks .pdf laiendina. Logo vektor kujul tuleb tavaliselt jutuks siis kui kavatsed mõne trükitöö tellida.
Kui logo ei ole vektor siis mis ta on?
Arvutigraafikas on kaks graafikatüüpi: vektor – ja rastergraafika (nimetatakse ka pikselgraafikaks). Nende kahe tüübi suurim erinevus seisneb selles, et raster ehk pikselgraafikas koosneb pilt punktidest ehk pikslitest. Rastergraafikat kasutatakse fotode ja realistlike joonistuste puhul. Faililaiendid on näiteks .JPEG ja .TIF. Vektorgraafika, nagu nimest võib eeldada koosneb vektoritest ehk joontest. Joontest tekitatakse pinnad ja kõik objektid on kindlate kontuuridega. Tänu sellele saab objekte vaadelda ükskõik mis suuruses ilma, et need kaotaks oma kvaliteedis (Näiteks võime printida firma logo visiitkaardile või 9 korruselise maja seinale ilma, et see kvaliteedis kaotaks) Vektori faililaiend võib olla .pdf, .eps , .ai, . cdr.
Kuidas aru saada, kas logo on vektorgraafikas?
Kui tellida mõni trükitöö kus on firma logo peal siis selleks on vaja logo vektor kujul, just eelmises vastuses mainitud põhjusel (kvaliteet). Kõige lihtsam viis välja selgitada kas Sinu firma logo on vektoris või mitte – kui vektor logo on salvestatud pdf formaati ja selle avad ning suurendad nt 400% ning pildi kvaliteet ei muutu, logo ei muutu nn. “kandiliseks” ega “karedaks” siis Sinu logo ongi vektoris. Siin üks illustreeriv pilt. Mõlemad on üks ja sama A täht. Üks on rastergraafikas ja teine vektorgraafikas. Kui mõlemat suurendada siis jääb rasteri pilt “karvaseks” aga vektori pilt ilus ja terav.
Kuidas saada oma rasteris logo vektorisse? Palju maksab?
Koduste vahenditega on see päris keeruline. Hind aga oleneb logo keerukusest. Mida rohkem on erinevaid detaile seda keeukamaks see logo teeb. Kõige lihtsam on otsida spetsialist, kes Sind selles teemas aitaks. Lihtsamad logod saab kujundusprogrammiga kergelt teisendada vektor formaati. Keerukamad elemendid tuleb disaineril uuesti üle joonistada, et korralik ja kvaliteetne tulemus saada.
Pika jutu lõpuks väike kuldreegel: Sinu arvutis olev .jpg formaadis logo ei ole vektor logo ja kui seesama logo importida Wordi ning salvestada pdfi siis see ei muutu vektor logoks.
Tekkis küsimusi?
Vajad abi logo loomisel?
Vajad abi logo vektorisse muutmisel?